Пулсоксиметри

Пулсоксиметри – видове, точност и използване

Пулсоксиметрите използват неинвазивен метод за измерване на нивото на кислорода в артериалната кръв (Sp02) и пулса при пациенти. Сатурацията (кислородното насищане на кръвта) е важен параметър за оценка на дишането или кръвообръщението. 

Пулсоксиметри - TaiDoc TD-8255
Пулсоксиметри - TaiDoc TD-8255
пулсоксиметър с Bluetooth

Пулсоксиметрите са уреди, които показват сатурацията като отчитат количеството светлина погълнато от кръвта. Могат да бъдат прикрепени към пръст, крак, глава или друга област от човешкото тяло.

Стойности между 100% и 95% на сатурацията се считат за нормални. Когато пулсоксиметъра отчете ниво на кислородното насищане под 90%, то се счита за необичайно ниско и изискава клинична спешност.

Виж повече

Причина за ниски стойности на кислород в кръвта са често заболявания като: астма, сърдечна недостатъчност, заболявания на дихателните пътища или други подобни. При хора с ниска сатурация се наблюдават и следните симптоми: задух, нарушение в сърдечния ритъм, отпадналост, нервност и внезапно силно изпотяване. При познатитя хроничен недостиг на кислород в кръвта се налага постоянно наблюдение чрез пулсоксиметър и лекарски контрол. При внезапен остър недостиг на кислород със или без други симптоми е необходимо веднага да се потърси лекарско съдейстивие, защото може да става дума за животозастрашаваща ситуация. 

Поради тези причини пулоксиметърът е особено подходящ за проследяване не само на рискови групи като хора със сърдечни заболявания или астма, но и за спортисти и хора които живеят или работят на високо надморско равнище (например: алпинисти, скиори или пилоти).

Чести причини, налагащи използването на пулсоксиметри са:

 • Оценка на състоянието при остри респираторни проблеми
 • Оценка на въздействието от приложено белодробно лечение
 • Необходимост от помощ при дишане
 • Следене състоянието на сатурацията при използването на кислородна терапия също се извършва с пулсоксиметри
 • Следене на нивата на кислородно насищане по време на или след хирургична интервенция
 • При проследяване на различни състояния състояния, например сънна апнея.

Видове пулсоксиметри

В общия случай всички видове пулсоксиметри изпълняват една и съща функция – измерват кислородното насищане на кръвта и пулса, но има различни видове според техните предимства и недостатъци:

 • Пулсоксиметри за пръст (преносими) – този вид медицинско изделие се използва най-често в домашни условия. Той има форма на правоъгълна щипка, в която се поставя пръст на ръката. Екранът на дисплея се намира на самата сонда на пулсоксиметъра, работи с батерии и се използва от пациентите, болногледачите или специалисти по болнично лечение.
 • Пулсоксиметри - TaiDoc TD-8201
  Пулсоксиметри -
  TaiDoc TD-8201 ръчен
  пулсоксиметър
  Ръчни пулсоксиметри – имат по-голяма универсалност при ползването им и възможност за анализиране на показанията. Сондата при тях е свързана с екран посредством кабел. Самата сонда се прикрепя към пръста на пациента. Този вид пулсоксиметри се използват основно в болници, амбулаторни здравни заведения, но може да се използва и вкъщи. Окомплектовани са с различни размери сонди - за бебета, деца и възрастни. Възможно е да се прави продължителен запис от измерването, който да се прехвърля към други устройства и да се разпечатва. Ръчните пулсоксиметри имат звуков сигнал и аларма при критични нива на измерваните параметри.
 • Пациентски монитори със сензори за сатурация – по-големи са от ръчните пулсоксиметри и с тях може да се извършва непрекъснат моноторинг на състоянието на пациента по много показатели, например кръвно налягане, ЕКГ отвеждания, сатурация, пулс и др. Използва се в болници, медицински заведения или при домашно лечение. Обикновено се ключват в централизирана система за наблюдение и имат аларма при критични състояния.
 • Пулсоксиметри носени на китката – модели под формата на ръчен часовник. Сондата при тях е поставена на показалеца е свързана с кабел към монитор поставен на китката. Този модел се използва за непрекъснат мониторинг, когато лекуващия лекар иска да следи състоянието на кислородното насищане на кръвта през целия ден, дори и когато човек спи.
 • Фетални пулсоксиметри – използва се за следене на нивата на кислорода в кръвта при деца. Тези пулсоксиметри са проектирани да прилепват плътно към малките детски пръсти. При някои видове сондата се прикрепя към стъпалото или главата на детето, защото пръстите са твърде малки. 

Ако искате вашия пулсоксиметър да бъде точен:

 • Ръцете ви трябва да са чисти и напълно сухи. Пулсоксиметъра може да даде неточни показания, ако мръсотия от пръстите ви възпрепятства светлината от сондата.
 • Изпозвайте пулсоксиметъра само върху топли ръце. Ако те са студени има вероятност в тях да няма достатъчно кръв, необходима на пулсоксиметъра да направи своя отчет. Стимулирайте притока на кръв като разтъркате пръстите си и затоплите ръцете си.
 • Пръстите ви трябва да бъда без лак и с подрязани нокти. Лакът за нокти поглъща светлина и това може да доведе до неточни резултати, а маникюра пречи на правилното обхващане на пръста от пулсоксиметъра.
 • Не излагайте пулсоксиметъра на ярка светлина, когато работи. Ярките лъчи могат да повлияят на точността на измерването.
 • Не се движете, докато пулсоксиметъра работи.
 • Не използвайте пулсоксиметъра по време на изследване с ядрено-магнитен резонанс или изследване с ултразвук 
 • Не използвайте пулсоксиметъра по време на измерване на кръвното налягане върху ръката с маншет
 • При хора с аритмия стойностите на сатурацията и сърдечната честота може да са неточни или измерването с пулсоксиметър да е невъзможно!
 • При хора с ниско кръвно налягане, жълтеница или вземащи медикаменти за разширяване или свиване на кръвоносните съдове измерванията могат да бъдат неточни. Неточни резултати, при измерване с пулсоксиметър, могат да се получат и при хора с поставени клинични пигменти и оцветители както, и при някои отравяния с монооксид, както и при хора с хемоглобин извън нормалните граници.

Как да използваме най-популярните пулсоксиметри?

 • Пулсоксиметри - Beurer PO 40
  Пулсоксиметри -
  Beurer PO 40
  пулсоксиметър за пръст
  Уверете се, че сондата на пулсоксиметъра притиска добре и плътно пръста ви
 • Подпрете ръката, на която е поставен пулсоксиметъра, за да се предпазите от движение
 • Обикновено след 10-15 секунди след поставяне на пулсоксиметъра той трябва да покаже стойностите на вашето измерване. Ако пулсоксиметърът не успее да даде показание, го свалете и поставете отново или проверете дали батериите са в изправност.
 • Записвайте показанията от вашия пулсоксиметър, за да ги покажете на лекаря си. Някои модели пулсоксиметри имат памет за съхраняване на данни, а с други може да споделяте резултатите си посредством Bluetooth
 • Нормалните стойности отчетени от вашия пулсоксиметър трябва да бъдат 95% кислородно насищане или повече. При 92-94% може да имате проблем. Сатурация по-ниска от 90% може да бъде спешен случай и трябва да се обърнете към лекар. 

Полезни връзки:

Видове пулсоксиметри

Ако искате вашия пулсоксиметър да бъде точен

Как да използваме най-популярните пулсоксиметри?

Покажи :
Сортиране по:
Beurer PO 30 пулсоксиметър -25%

Beurer PO 30 пулсоксиметър

Пулсоксиметърът Beurer PO 30 ви помага да измервате артериалното си кислородно насищане (SpO2) и сър..

60,00 лв. 45,00 лв.

Beurer PO 40 пулсоксиметър -20%

Beurer PO 40 пулсоксиметър

С този малък пулсоксиметър Beurer PO 40 можете лесно да определите артериалното си насищане с к..

100,00 лв. 80,00 лв.

Beurer PO 60 пулсоксиметър -20%

Beurer PO 60 пулсоксиметър

Пулсоксиметърът РО 60 е неинвазивен уред, предназначен за измерване на артериалното кислородно насищ..

150,00 лв. 120,00 лв.

CONTEC CMS50D Пулсоксиметър

Пулсоксиметърът CONTEC CMS50D се използа за измерване на кислородното насищане на артериалния х..

89,00 лв.

Drive DeVilbiss HbO-Smart пулсоксиметър -14%

Drive DeVilbiss HbO-Smart пулсоксиметър

Drive DeVilbiss HbO-Smart е пулсоксиметър за използване в домашни или болнични условия.С него може д..

138,00 лв. 119,00 лв.

Go2sleep устройство за тест на съня в домашни условия -6%

Go2sleep устройство за тест на съня в домашни условия

Go2sleep - устройството за тест на съня в домашни условия ви дава следните данни:- Пулс- Фази н..

360,00 лв. 339,00 лв.

TaiDoc TD-8255 Пулсоксиметър -20%

TaiDoc TD-8255 Пулсоксиметър

Пулсоксиметърът TaiDoc TD-8255 се използа за измерване на кислородното насищане на артериалния ..

99,00 лв. 79,00 лв.

Loading...