Арт терапията е незаменимо лекарство

Публикувано от zdravi 14.04.2019 0 Коментари

Творческият процес помага да се справяме със стреса

 

Франсоа Рабле е създателят на смеховата терапия, която особено много се практикува в редица болници по света през изминалото столетие. Хората, които са чели единствения му роман „Гаргантюа и Пантагрюел”, не знаят тази много съществена характеристика от неговия живот, това не го знаят дори и лекарите, които трябва да са много задължени на Рабле, защото той е бил един от най-великите лекари на своята епоха.

 

Арт терапията обаче възниква сравнително късно, почти едновременно в Англия и САЩ през 40-те години на миналия век. В Англия идеята за използване на материали и методи на изобразителното изкуство идва от художници. Ейдриан Хил – преподавател в училището по изкуства “Св. Мартин” в Лондон, заболял от туберкулоза и бил принуден да постъпи в санаториум за лечение. Успял да съхрани своя оптимизъм и равновесие по време на престоя си там, като продължил да рисува. Скоро извоювал разрешение да използва бои в стаите на другите пациенти, за да прекарват времето си по по-творчески и полезен начин. Той въвел и термина “арт терапия”, макар че не осъзнал, че хората ще използват възможността да изразят чрез рисуването преживени травми и емоции. По-късно арт терапията се развива като отделна форма на психотерапия от така наречените “креативни терапии”.

 

Правенето на изкуство се счита за възможност за автентично и спонтанно себеизразяване, използвайки въображение.Това преживяване с времето може да доведе до личностно осъществяване, емоционално коригиране и възстановяване.

 

Творческият процес се използва, за да помогне на хората да се справят по-добре със стреса, да отработят травматични преживявания, да повишат познавателните си способности, да имат по-добри взаимоотношения със семейството и приятелите си, да се наслаждават на жизнеутвърждаващото удоволствие от творческото преживяване.

 

Оцветяването на книги (кой е решил, че става дума само за възрастни?) стана модерен начин да релаксираш, като останеш сам със себе си и като се фокусираш върху нещо, което ти носи удоволствие. Самостоятелна креативна игра. Това е форма на психотерапия, която използва материали от изобразителното изкуство. При нея важното е успокояващият израз на емоции, преживявания и психично-културни съдържания. Тази игра дава възможност за отпускане и в същото време за спокойно съсредоточаване в един артистичен свят на цветове, а рисуващият получава много нова и синтезирана информация, увеличаваща широтата на неговото себепознание и възприемането на собствената личност като единна цялост.

 

Издателство Ludite представя първата оригинална българска книга за оцветяване с авторски рисунки на Валентина Бояджиева, посветена на архитектурно-парковия комплекс “Дворецът“ в Балчик. Той е една от главните забележителности на Северното Черноморие. Включен е в Стоте национални туристически обекта на България.

 

 

Здрави

Напиши коментар

Loading...