Медицински продукти и изделия за здраве

Често задавани въпроси


Правила и друга важна информация, която трябва да знаете за инхалациите
За да постигнете максимален ефект при приложение на лекарсвения препарат, е необходимо температурата на аерозола да бъде в диапазона 25-28°C. Почти винаги в инхалатора се поставя само едно лекарство за лечение на конкретно респираторно заболяване.
При повечето медикаменти е необходимо разреждане. В контейнера за медикамент към лекарството добавяйте само физиологичен разтвор за инхалаторно приложение, така както е предписал лекуващия ви лекар.
При заболявания на горните дихателни пътища (нос, синуси, носоглътка), вдишването трябва да се прави през носа, а издишването през устата. 
При заболявания на гърлото, ларинкса, трахеята, бронхите, се препоръчва да се вдишва аерозол през устата. Дишането трябва да бъде дълбоко и равномерно, доколкото е възможно.
След провеждане на инхалация, няма ограничение за излизане навън, защото при процедурата не се разширяват дихателните пътища, тя просто доставя лекарствени вещества до тях.
Важно изискаване е час и половина преди и още толкова след инхалация, човек да не се храни.

Как се почиства инхалатора?
Най-малко веднъж седмично получаваме обаждане от потребител, изпаднал в паника, защото устройството му не работи. За да нямате проблеми с устройството и употребата му, след приключване на инхалацията измийте обилно с вода контейнера за медикамент. Не трябва да допускате засъхването на медикаменти по контейнера! Останалите инструкции за употреба варират в зависимост от инхалатора.
Когато се налага инхалаторът да се ползва от повече от един пациент, следвайте процедурите за дезинфекция, описани в ръководството за употреба. Винаги четете и спазвайте инструкциите на производителя за вашето устройство!