Медицински продукти и изделия за здраве

По какво се различава звуковочестотната четка за зъби от ротационната?

15 Февруари 2024
По какво се различава звуковочестотната четка за зъби от ротационната?
Основни разлики между звуковочестотната четка за зъби и ротационната електрическа четка за зъби, механизми на почистване и предимства

Изобилието от продукти за грижа за устната кухина може да бъде объркващо. Ще потърсим разликите между ротационните електрически четки за зъби и звокочестотните.

Почистващ механизъм при четките за зъби

Звуковочестотните четки за зъби също са електрически, но използват различен почистващ механизъм в сравнение с традиционните. Конвенционалните електрически четки почистват зъбите механично: главата се върти и косъмчетата премахват мръсотията с висока скорост.
Високочестотните вибрации на звуковочестотната четка за зъби, образуват микроскопични въздушни мехурчета в течността около зъбите, които се удрят в емайла и внимателно премахват плаката, включително петна от тютюнев дим и кафе. Едновременно с това масажират венците и подобряват кръвообращението.

Сила на четката за зъби

От това зависи качеството на почистване на зъбите. Главата на електрическата четка се върти със скорост от 2500 до 7500 оборота в минута. Косъмчетата на главата на звуковочестотната четка за зъби са в пъти по-бързи - благодарение на въздействието на звуковите вълни те правят средно от 16 000 до 40 000 трептения в минута.

Удобство при използване

Когато използвате звуковочестотна четка, трябва само леко да докоснете главата на четката до зъбите си – няма нужда да търкате емайла прекалено силно. Четките ще направят всичко сами. Това е по-нежен начин за миене на зъбите в сравнение с механичното четкане, което може да дразни венците.
Тези четки в повечето случаи са оборудвани с таймер, който помага да се гарантира, че отделяте нужното време за хигиена на устната кухина. На всеки 30 секунди има напомняне за смяна на зоната за почистване.

Научен поглед

Редовно се сравняват различни видове електрически четки. Проучване тества кой тип четка работи най-добре при пациенти с пародонтит. Субектите са разделени на 2 групи: едната беше назначена да използва обикновена електрическа четка, втората - звуковочестотна.
Потребителите и на двата вида четки забелязават подобрение, но звуковочестотната четка за зъби е по-ефективна. Хората в тази група имат 32% намаление на възпалението след шест месеца, докато хората в групата с обикновени електрически четки са имали намаление на възпалението само 18%.

Звуковочестотната четка за зъби ви позволява да почиствате зъбите си по-добре, като движите косъмчетата по-бързо. Тя е нежен към устната кухина, защото вместо механично почистване, унищожава плаката чрез микроскопични въздушни мехурчета.