Медицински продукти и изделия за здраве

Инхалаторно лечение

25 Октомври 2023
Инхалаторно лечение
Инхалаторното лечение представлява терапевтичен метод, при който лекарствени вещества се доставят до структурите на дихателната система чрез вдишване.  

Инхалаторното лечение представлява терапевтичен метод, при който лекарствени вещества се доставят до структурите на дихателната система чрез вдишване.  Това е един от най-древните лечебни методи, чиито корени откриваме хиляди години назад в историята на човечеството - в древноегипетските фрески, на които се вижда поднасянето на упойващи вещества за вдишване, минава през средновековните примитивни устройства за инхалиране и достига до днешните съвременни инхалаторни устройства.

В последните десетилетия инхалаторното лечение получи своето развитие, както поради усъвършенстването на техническите възможности, така и поради главоломното нарастване на заболяванията на дихателната система в световен мащаб.  Белодробните  заболявания са един от най-големите здравни проблеми, причиняващи една шеста от всички смъртни случаи по света. Сред тях  водещи са астмата, хроничната обструктивна белодробна болест, острия вирусен бронхиолит и заболявания с рецидивиращо свирене при малките деца, за лечението на които инхалаторната терапия е  крайъгълен камък.

Понастоящем в масова употреба са много лекарства, които се доставят директно в белите дробове като аерозол. Сред тях са такива, които втечняват бронхиалния секрет или разширяват бронхите и по този начин подобряват възможностите за преминаване на въздуха, или различни противовъзпалителни  медикаменти, включително и антибиотици. В процес на разработка са инсулин за лечение на диабет, ваксини, съвременни медикаменти за лечение на рак и други.

Предимствата на инхалаторното лечение са директното доставяне до структурите на дихателната система и възможност за директно навлизане в кръвообръщението, като се преодоляват  такива пречки като преминаването и преработката в черния дроб или лошото усвояване в стомашно-чревния тракт при приемането през устата. Съвременните технологии използват задвижвани от дишането системи, които освобождават медикамента при вдишване,  или електронно, следвайки вдишването на пациента като подават прецизна доза по време не инхалацията.  Бъдещето  е  в развитието на системи, използващи  микро и нанотехнологии  за  насочено доставяне на лекарства до определени клетки на белите дробове.

Инхалаторните устройства са два основни вида:

  • Небулизатори, устройства, които по механичен начин  образуват фин, воден разтвор или суспензия от малки капки за вдишване (”пара”, “мъгла”)
  • Дозирани инхалери, устройства, при които  доза от медикамента, под различна форма /аерозолна  или прахова/се подава за вдишване от пациента.

Тези два основни вида инхалаторни устройства имат своите предимства и недостатъци. Предимствата на небулизаторите са възможностите  за инхалиране на различни видове лекарства, вкл. и във високи дози; когато се използват с лицева маска са подходящи за малки деца, възрастни и болни в безпомощно състояние; за разтворители не се използват други вещества, освен физиологичен разтвор. Недостатъците са, че времето за прилагане  е по-дълго; необходима е дезинфекция и техническа поддръжка; при някои модели небулизатори  има  нужда от външно захранване, губи се доста лекарство или са по-скъпи.

Небулизаторите, са няколко вида, според механизма на действие : пневматични (компресорни, джет) и ултразвукови. Компресорните инхалатори в настоящия момент са едни от най-широко разпространените  устройства, както за индивидуална, така и за професионална употреба, поради по-ниската си цена, лесното им използване и поддръжка и сравнително добрата издържливост.  Ултразвуковите са по-малки и тихи, обичайно се захранват с батерии, което ги прави преносими, но са относително по-скъпи, по-трудни са за дезинфекция.

Изборът на най-подходящия инхалатор от пациенти или лекари често е затруднен от големия им брой. При подбора на инхалаторно устройство трябва да се отчитат на първо място заболяването, което се лекува, възможностите на пациента да използва пълноценно устройството, както и техническите параметри на инхалатора. Сред последните най-важни са размера на частиците в произвежданата от устройството  пара. Тяхната големина определя мястото в дихателната система, където се отлагат, респективно основното място на действие на лекарството. Най-големите частици действат  в горните дихателни пътища-носа, гърлото. Средните имат най-добро действие в средните дихателни пътища-бронхите,  и само най-малките достигат до белодробните алвеоли  – малките мехурчета, с които завършват многобройните разклонения на бронхите.

Сред многообразието на инхалатори с различни характеристики  се открояват гамата инхалатори на фирма ОMRON, които предоставят на лекари и пациенти възможността за най-адекватно лечение на голям брой дихателни заболявания:

  • Инхалаторите OMRON CompA·I·R™ Basic (NE-C803) и OMRON CompA·I·R™ NE-C801 KD са ефективни, със сравнително висока скорост на разпрашаване и подходящ малък размер на частиците в произведения аерозол, с практичен дизайн. Ниското ниво на шум при работа осигурява тиха и комфортна експлоатация. Имат включени детска и бебешка маски, а вторият разполага с две играчки - аксесоари, които могат да се поставят на разпрашителя. Подходящи са за деца, често боледуващи от респираторни заболявания, на които е предписано инхалаторно лечение.
  • OMRON  NE-C28P (NE-C105-E) и С900 CompA·I·R™ Pro са инхалатори  за предимно професионална употреба, макар да могат да се използват и индивидуално. Имат възможност за работа с всички видове медикаменти, а мощните компресори осигуряват ефикасно разпрашаване, бързина и ефективност на доставянето на медикаментите в белите дробове, като компресорът на модела С900 е изключително издръжлив. Подходящи са болнични структури, както и за пациенти с хронични белодробни заболявания, при които се налага интензивен режим на инхалаторно лечение.
  • Инхалаторът OMRON A3 Complete  предлага  цялостно решение за лечение на астма и други  респираторни заболявания. Той  позволява да  се третират голям диапазон от респираторни заболявания само с един медицински уред. Неговият уникален  регулируем разпрашител има 3 степени на разпрашаване (за горните, средните и долните дихателни пътища), за да  може целево да се въздейства на специфични зони с по-висока ефективност и прецизност. Подходящ е за пациенти, на които се налага комбинирано лечение на горни и долни дихателни пътища , като например астма и алергичен риносинуит. Може да се използва и в семейства с две или повече деца, при които се налага инхалаторно лечение на различни дихателни заболявания.
  • OMRON MicroAIR U100 е ултразвуков инхалатор, който в момента няма аналог на нашия пазар. Освен  основните  предимства свързани със “сито“ технологията на разпрашаване, други, изключително важни са, че доставената доза  и размера на частиците остават  постоянни  при всякакви ъгли на използване. Уредът е подходящ както за домашна, така и за професионална употреба. Той е портативен, безшумен, лесен за експлоатация , джобен формат инхалатор, който  би паснал във всяка ръчна чанта и джоб. Работи около 8 дни (при ползване 30 мин. дневно) само с 2 АА батерии, така че не е необходимо презареждане след употреба.  Херметично затворения му контейнер осигурява медикаментът да е винаги под ръка, при всякакви обстоятелства.  Подходящ е за пациенти , на които ще позволява да провеждат инхалаторното си лечение без да прекъсват   активния си  работен или спортен режим. Друга категория пациенти, за които този модел е особено подходящ са по-неподвижни и по-тежко болни / възрастни и деца/, които могат да провеждат инхалаторното си лечение, в легнало положение.
  • Най-новото попълнение в гамата на OMRON е инхалаторът за бебета DuoBaby. Той разполага с две различни разпрашителни глави за таргетирано въздействие върху дихателния тракт. Една при нарушения на горните дихателни пътища (например запушен нос, простуда, алергии) при ринит, синузит, фарингит, възпаление на сливиците, ларингит. Размерът на частиците (MMAD) е приблизително 9 микрона. И друга при нарушения на долните дихателни пътища. Третира състояния като: астма, бронхит, бронхиолит, бронхиектаза и бронхопневмония. Размерът на частиците (MMAD) е приблизително 4 микрона.  Освен инхалатор устройството е и аспиратор – отстранява секрета от носната кухина. По този начин устройството е особено необходимо при превенцията или лечението  на респираторни проблеми за всяко бебе.

Д-р Валери Исаев, Клиника по детски болести, Александровска болница