Апарати за кръвно налягане

Апарати за кръвно налягане – начин на работа и правилен избор

Важен индикатор за здравословното състояние на човек е неговото артериално кръвно налягане. Измерването му с апарат за кръвно налягане е важна част от всеки медицински преглед. За поставянето на диагноза и назначаване на правилна терапия, лекуващият лекар определя условията за водене на детайлна статистика.

Виж повече

Обикновено препоръчва измерване на кръвното налягане с апарат за кръвно всяка сутрин (след сутрешния тоалет) и вечер (30 минути преди хранене), по едно и също време, в продължение на десетина дни.

Как работят различните апарати за кръвно налягане?

Апарати за кръвно налягане - Ri-San механичен апарат
Апарати за кръвно налягане -
механичен апарат Riester Ri-San

Кръвното налягане се измерва със сфигноманометър или електронен апарат за кръвно налягане. Уредът се състои от маншет. Той се увива около ръката и се изпълва с въздух с помощта на компресор или с помпичка и се разполага приблизително на нивото на сърцето. Другата част от апарата за кръвно налягане е устройството за наблюдение, измерващо налягането в маншета.

Апаратът за кръвно налягане измерва две стойности: систолично и диастолично налягане. Систоличното е по-високо и се определя при изтласкване на кръвта от сърцето, а диастоличното налягане се измерва, когато сърцето се пълни с кръв. Така например, кръвното ви налягане може да бъде 120 на 80 mmHg/живачен стълб.

Механични и електронни апарати за кръвно налягане са двата основни вида устройства. Тези, които се използват вкъщи обикновено са електронни. Целият процес на измерване при тези апарати за кръвно налягане е автоматичен, с изключение на поставянето на маншета. Правилното му слагане е предпоставка за коректната работа на апарата за кръвно налягане. 

При стартиране на апарта за кръвно налягане, маншетът се надува, докато плътно прилепне около ръката и прекъсне кръвния поток. След това клапанът се отваря, за да може да се получи плавно изпускане на въздуха от маншета. Когато налягането в него достигне систоличното, кръвта започва да тече в артерията. Това създава вибрация, която се засича от датчика на апарата за кръвно налягане и се прави запис за стойността на систоличното налягане. В традиционния механичен сфигмоманометър това състояние създава звуци (тонове на Коротков) и те се отчитат от лекаря посредством стетоскоп.

Докато налягането в маншета продължава да спада, се достига диастоличното налягане и вибрациите спират. Апаратът за кръвно налягане усеща това и отново записва стойността от измерването.

Предпоставки за правилна работа на апаратите за кръвно налягане

 • Апарати за кръвно налягане - правилна поза при измерване на кръвно
  Апарати за кръвно налягане - правилна поза
  при измерване на кръвно налягане
  Отпуснете се! Избягвайте кофеина, физическите усилия поне 30 минути преди мерене с апарат за кръвно налягане! Непосредствено преди измерването почивайте няколко минути! Седнете удобно, стъпили с крака на пода и опора на гърба! Не кръстосвайте крака.
 • Поставете ръката на твърда повърхност, така че маншета на апарата за кръвно налягане да е на нивото на сърцето! Най-лесно това се постига, ако седите на бюро или кухненска маса.
 • Поставете маншета правилно, така че да копира профила на бицепса на ръката и долният му ръб да бъде там, където е препоръчано! Ако има белег, трябва да е разположен над артерията.
 • В ръководството за употреба на всеки апарат за кръвно налягане са предоставени ясни инструкции за използване. Моля, следвайте ги стриктно!
 • Докато трае измерването не трябва да движите ръката или тялото си, или да говорите!
 • При повечето хора. първият отчет на апарата за кръвно налягане, винаги е по-висок от всяко следващо мерене. Това се дължи се на стресирането на кръвоносния съд!
 • Неравномерната сърдечна дейност може да доведе до грешка при измерване или въобще да не се стигне до отчет при някои апарати за кръвно налягане. Появява се съобщение за грешка! Тогава за по-точен резултат, се правят поне 3 измервания през интервал от няколко минути и се изчислява средно аритметичната стойност, получена от отчетите на апарата за кръвно налягане!

Избор на подхощящ от различните апарати за кръвно налягане

Апарати за кръвно налягане - M3 апарат за кръвно
Апарати за кръвно налягане -
OMRON M3 автоматичен
апарат за кръвно
Когато някой друг мери вашето кръвно, може да използва механичен апарат за кръвно налягане, стига този човек да е запознат с правилното използване на уреда.

Ако се налага човек сам да мери кръвното си, по-добре е да се избере от електронните апарати за кръвно налягане. При полуавтоматичните апарати за кръвно трябва да създатете налягане с около 40 единици над предполагаемата горна граница. По-възрастните хора трудно преодоляват съпротивлението на помпата за надуване на маншета. Затова напоследък се препоръчват напълно автоматичните апарати за кръвно налягане, тъй като при тях устройството само следи за налягането в маншета. Това е предпоставка производителите да се отказват от производството на полуавтоматични апарати за кръвно налягане.

Друг определящ фактор за избор на апарат за кръвно налягане е форма на ръката.

Ако обиколката на бицепса е от 17 до 42 см, може да помислите за апарат за кръвно налягане за мерене на бицепса.Но ако обиколката е по-голяма от 42 см, апаратът за кръвно налягане за китката може да бъде добър вариант. Маншетите за китката отговарят на обиколка 13,5 - 21,5 cm. Някои апарати за измерване на кръвно налягане са клинично валидирани за употреба при затлъстяване. Естествено, ако имате нормално телосложение, не е нужно да купувате апарат за кръвно налягане с голям маншет, тъй като прекалено дългия маншет ще затрудни правилното му поставяне и това автоматично ще доведе до грешки в отчетите.

Начина на живот също влияе при избора на апарат за кръвно налягане.

Ако често пътувате, потърсете компактно, леко устройство, което да носите в чантата си. Ако предпочитате да мерите кръвното си у дома, традиционните домашни апарати за кръвно налягане са добър вариант. Тези монитори са лесни за използване, благодарение на големите си дисплей и бутони.

При нужда от дълга и детайлна статистика може да изберете от апарати за кръвно налягане с възможност за свързване със смарт устройства и/или за прехвърляне на данни. Това се налага при пациенти с различни заболявания или при нужда от смяна на лекарствената терапия. Някои производители са разработили собсвени приложения за смарт устройства (например OMRON connect), с помощта на които лесно могат да се споделят резултатите от измерването от апарата за кръвно налягане с лекаря.

За да може напълно да се доверите на апарата за кръвно налягане хубаво е да изберете монитор, който е клинично тестван и валидиран от признато медицинско дружество, като Европейското дружество по хипертония, Британската лига по хипертония и други.

Ако все още се колебаете в избора си, може да се обърнете към нашите експерти, които имат над 25 годишен опит в продажбта на апарати за кръвно налягане!

Полезни връзки:

Как работят различните апарати за кръвно налягане?

Предпоставки за правилна работа на апаратите за кръвно налягане

Избор на подхощящ от различните апарати за кръвно налягане


Филтрирано търсене

Покажи :
Сортиране по:
Beurer BC 28 Апарат за измерване на кръвно, за китка -29%

Beurer BC 28 Апарат за измерване на кръвно, за китка

Beurer BC 28 е апарат за измерване на кръвно, за китка, който е прост и лесен за използване. Може ре..

63,00 лв. 45,00 лв.

Beurer BC 30 апарат за измерване на кръвно налягане -19%

Beurer BC 30 апарат за измерване на кръвно налягане

Апаратът за измерване на кръвно за китка Beurer BC 30 се използва за бързо и лесно отчитане на артер..

55,30 лв. 45,00 лв.

Beurer BC 32 апарат за измерване на кръвно налягане, за китка -15%

Beurer BC 32 апарат за измерване на кръвно налягане, за китка

Апаратът за измерване на кръвно за китка Beurer BC 32 се използва за бързо и лесно отчитане на артер..

58,60 лв. 50,00 лв.

Beurer BC 44 Апарат за измерване на кръвно, за китка Ново -39%

Beurer BC 44 Апарат за измерване на кръвно, за китка

Beurer BC 44 е апарат за измерване на кръвно налягане на китката. Чрез него може да мерите кръвното ..

95,00 лв. 58,00 лв.

Beurer BC 51 Апарат за измерване на кръвно, за китка -28%

Beurer BC 51 Апарат за измерване на кръвно, за китка

Апаратът за кръвно налягане Beurer BC 51 комбинира модерен дизайн и иновативна технология в едн..

90,00 лв. 65,00 лв.

Beurer BC 87 BT Апарат за кръвно налягане, за китка -33%

Beurer BC 87 BT Апарат за кръвно налягане, за китка

Beurer BC 87 е апаратът за измерване на кръвното налягане  на китката.Този апарат ви позволява ..

129,00 лв. 87,00 лв.

Beurer BM 28 апарат за кръвно, над лакът Ново -34%

Beurer BM 28 апарат за кръвно, над лакът

Beurer BM 28 е автоматичен апарат за измерване на кръвно налягане в горната част на ръката и се изпо..

90,00 лв. 59,00 лв.

Beurer BM 35 апарат за кръвно, над лакът -20%

Beurer BM 35 апарат за кръвно, над лакът

BEURER BM 35 е автоматичен немски апарат за измерване на кръвно налягане над лакътя. Той е лесен за ..

81,20 лв. 65,00 лв.

Beurer BM 40 апарат за кръвно, над лакът -26%

Beurer BM 40 апарат за кръвно, над лакът

BEURER BM 40 е автоматичен апарат за измерване на кръвно налягане над лакътя. Той е лесен за употреб..

86,60 лв. 64,00 лв.

Beurer BM 44 автоматичен апарат за кръвното налягане -12%

Beurer BM 44 автоматичен апарат за кръвното налягане

Beurer BM 44 е напълно автоматичен апарат за измерване на кръвното налягане над лакъта. Beurer ..

102,00 лв. 90,00 лв.

Beurer BM 45 апарат за измерване на кръвно налягане -26%

Beurer BM 45 апарат за измерване на кръвно налягане

Beurer BM 45 е апарат за измерване на кръвно налягане, който ви осигурява напълно автоматично и неин..

105,00 лв. 78,00 лв.

Beurer BM 49 апарат за кръвно с вградена функция "говор" -25%

Beurer BM 49 апарат за кръвно с вградена функция "говор"

Говорещият апарат за кръвно налягане Beurer BM 49 мери кръвното налягане над лакът.Силата на звука м..

105,00 лв. 79,00 лв.

Beurer BM 51 easyClip апарат за измерване на кръвно -41%

Beurer BM 51 easyClip апарат за измерване на кръвно

Beurer BM 51 easyClip е апарат за измерване на кръвно налягане в горната част на ръката се изпо..

155,00 лв. 91,00 лв.

Beurer BM 58 апарат за кръвно налягане над лакъта -10%

Beurer BM 58 апарат за кръвно налягане над лакъта

Апаратът Beurer BM 58 за измерване на кръвно налягане в горната част на ръката се използва за неинва..

144,00 лв. 129,00 лв.

Beurer BM 81 easyLock апарат за кръвно налягане с иновативен маншет -4%

Beurer BM 81 easyLock апарат за кръвно налягане с иновативен маншет

С новият Beurer BM 81 easyLock измерването на  кръвното налягане на горната част на ръката се п..

250,00 лв. 239,00 лв.

Loading...